God Jul och Gott Nytt År på väg från Kap Verde

När ni läser detta så är jag på väg mot Karibien då jag lämnade Kap Verde igår, dagen före julafton.

Seglingen till Kap Verde från La Gomera var ok men halva vägen var det lite dåligt med vind men stora vågor. Så alla segel stod och slog så det gick sönder ett skot varje natt, i tre nätter på raken. Det sa pang, pang, pang på nätterna, så det var skönt att komma fram. Jag lämnade La Gomera den 12:e december och kom fram till Mindelo på Kap Verde i onsdags sent på kvällen.

Jag lyckades råka ut för ficktjuvar redan kvällen efter att jag ankom till Kap Verde, så min vistelse blev inte riktigt som planerat. Jag var ute på en kvällspromenad vid 21-tiden och enligt polisen när jag gjorde min polisrapport så skulle jag vara glad för att jag inte var blåslagen då jag tydligen promenerade på en gata där man inte skulle vara på kvällstid, speciellt inte ensam.

Jag pratade med två till här som också blivit rånade, en blev av med sin handväska då de skar av axelremmen och en till råkade ut för att tjuvarna plockade ur fickorna. Det är tiggare överallt och massor av poliser och vakter. Man ska tydligen inte gå ut på kvällen överhuvudtaget speciellt inte ensam och definitivt inte på vissa gator. Det är verkligen vakter överallt också och speciellt utanför butikerna. Gummibåtana går inte att lägga vid stranden då det blir snodda.

Ska försöka få ut rånet på försäkring, blev av med både mobilen och bankkort. Poliserna var i alla fall trevliga, jag var på polisstationen för att göra en polisanmälan både en gång på natten efter att det hände och jag fick gå dit igen dagen därpå.

Jag har deklarerat/skeppat ut på tre ställen i marinan, hos immigrationen och polisen. Jag har räknat med att det tar ca 1 månad att ta sig de cirka 2100 sjömil till Martinique som jag siktar på som första anhalt i Karibien. Det är en annan svensk båt som får en besättningsmedlem som flyger ner från Göteborg till Martinique den 12 januari. Så då kan jag få medskickat både mobil, SIM-kort och bankkort så länge det hinner komma i tid så att hon får med sig det.

Därför blev rutten något ändrad och jag skyndar mig över till Karibien för att hinna möta upp och få mina nya grejer. Så har inte hunnit se allt det jag vill här på Kap Verde. Det har varit väldigt fuktigt och varmt så man orkar inte göra så mycket och det har fått bli många dopp. Det visade sig att man inte heller får gå i baröverkropp, jag testade första dagen och fick då en tillsägelse av en person som sa att polisen till och med kan komma och ta en. Jag åt en ordentligt frukost före avresan men fick inte sovit som jag tänkt då, somnade gott men vaknade vid midnatt av att man hade en utomhus konsert någonstans i närheten som höll på till 5-tiden på morgonen.

Jag hoppas på att få en bättre start vid ankomst till Karibien och lovar att segla försiktigt. Önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!